Salutare dragi mamici! Sper ca ati inceput cu bine diversificarea celor mici si ca v-ati hotarat pe ce metoda de diversificare o sa mergeti asa ca astazi m-am gandit sa va las aici cateva retete de piureuri pentru bebelusii aflati la inceput de diversificare.
Prima etapa din diversificare presupune introducerea treptata a alimentelor solide, la masa de pranz astfel incat in timp aceasta sa inlocuiasca in totalitate masa de lapte a copilasului. Este o perioada de tranzitie in care trebuie sa incercam sa introducem cat mai multe legume, sa gatim cu gust si sa acordam timp bebelusului sa se obisnuiasca cu textura si gustul mancarii.
Hai sa facem o scurta lista de alimente care sunt recomandate pentru demamarerea procesului de diversificare. Este adevarat ca OMS recomanda ca diversificarea sa fie demarata accesand cam toate alimentele disponibile, insa exista totusi cateva reguli atunci cand ne gandim ca este necesar sa alegem alimente cu digerabilitate usoara, care nu au potential de a da disconfort abdominal si bineinteles eventuale reactii alergice. Este recomandat sa alegem preparate din 3 ingrediente: 2 legume si o proteina animala urmarind cu atentie daca apar si diverse reactii alergice – de cele mai multe ori la preparatele cu lapte, branzeturi sau oua.
P.S Dragi mamici! Nu va stresati! Cu cat sunteti mai relaxate cu atat o sa va iasa totul mult mai bine :). Gustati mancarea! Daca voi nu ati manca ce ati pregatit acolo, atunci nu va chinuiti sa dovediti celui mic cat de bun este ce ati pregatit. Este simplu :).
Pentru prima saptamana de diversificare recomand retete simple, care sa fie alcatuite doar din legume pentru ca oricum este perioada in care abia va obisnuiti cu texturile noi asa ca nu insist sa adaugati in alimentatia celor mici, din start si proteine de origine animala. Alegeti un aliment de baza, precum cartoful dulce de exemplu pe care il puteti combina cu alte legume: dovlecei, morcov, ceapa, radacina de patrunjel. Prima saptamana de diversificare este experimentala – noi mamicile ne cream o rutina in pregatirea mesei la pranz, observam cu atentie ce materiale ne sunt utile la gatit, potrivim cantitatile si ingredientele si imprietenim copilasul cu farfuriile, linguritele si bavetele.
Revenind la retete, m-am gandit sa va dau 7 retete de piureuri potrivite pentru masa de pranz si modul de preparare, asa ca hai sa vedem cu ce il putem surprinde pe pitic :).
- Cartof dulce, brocoli si carne de curcan. Eu fierbeam carnea de curcan in cantitate mai mare, alaturi de alte legume (ca la supa), apoi o dadeam prin blender si o pastram la frigider maxim 3 zile. Asa ca o puteti folosi cu incredere in mai multe combinatii si castigati timp.
- Cartof dulce, ceapa, dovlecel/zuchinni si branza de vaci preparata in casa – de departe reteta preferata a lui Matei. Cand am introdus ceapa in retete, deja piticul a inceput sa aiba preferinte si avea o placere deosebita la retetele care aveau ceapa.
- Cus-cus cu ardei gras si carne de curcan – carnea era deja pregatita, iar cuscusul il gatesc cu ardei gras, o lingura de ulei, un pic de piper si un amestec de verdeturi uscate pe care il foloseam ca sa dau gust mai interesant mancarurilor.
- Piure de telina cu ficatei de curcan – telina se fierbe in lapte pentru mai multa cremozitate si pe langa telina mai adaugam si 1/2 de cartof si 1/2 ceapa. Ficateii ii pregatesc la cuptor, in apa cu diverse condimente. La final amestecam totul la blender.
- Piure de dovleac – dovleacul se fierbe alaturi de 1 morcov si 1/2 ceapa, iar la blenduit adaugam un cubulet mic de unt, maxim 5g.
- Piure de dovleac cu branza de vaci – foarte interesanta combinati, ba chiar mai adaugam si un strop de usturoi, iar gustul este minunat, cremos si foarte hranitor.
- Cuscus cu spanac si ficatei – spanacul poate fi atat proaspat, cat si congelat si se gateste impreuna cu cuscus-ul. Ficateii se pregatesc tot la cuptor, sau la abur, ori la tigaie (intotdeauna fierti, fara ulei).
Piureurile de care v-am povestit mai sus, au fost usor de introdus in varianta aceasta, insa atunci cand se face trecerea de la mancarea de tip piure la cea pasata cu furculita, vor fi variante foarte usoare de mancat. Inca de devreme am ales ca atunci cand ii pregateam celui mic masa de tip piure, sa pun alaturi in farfurie si bucatele mici de legume pe care le putea atinge, se putea juca cu ele sau chiar manca. Este o metoda buna prin care ii starnim curiozitatea asupra alimentelor si promovam ideea de a manca singur.
Gustul in farfurie face bebelusul mai fericit si mamica mai linistita! Spor la experimentat in bucatarie!
Lasă un răspuns