Cum am inceput noi diversificarea?

Inca de cand Matei avea vreo 3 luni am inceput sa imi conturez in minte un program de alimentatie. Cautam retete si ma informam despre combinatiile cele mai hranitoare. Este adevarat ca regulile unei alimentatii echilibrate se aplica si in cazul bebelusilor, insa stiam sigur ca in fiecare luna de diversificare se adauga alimente noi. De fapt, introducerea treptata a alimentelor si dupa o serie de reguli este una raportata atat la capacitatea digestiva a bebelusului, cat si toleranta alimentara pe care o dezvolta pe masura ce creste. Practic, nu ai vrea sa ii dai unul bebelus de 6 luni fasole boabe pentru ca sistemul lui digestiv va tolera foarte greu aceste legume si ii vom face mai mult rau decat bine. Este o discutie lunga despre alegerea alimentelor asa ca acest subiect il voi trata pe larg in urmatoarele postari.

Citind mereu despre cum sa demarez acest proces, am avut clar decizia finala despre ce metoda de diversificare sa aleg: diversificarea clasica sau autodiversificarea. Cea din urma nu mi-a suras niciodata din 2 motive: 1. nu ai control asupra cantitatilor si 2. nu se mai urmareste o introducere in etape a alimentelor raportata la perioada de dezvoltare. Asa ca, ca o balanta veritabila ce sunt am ales un echilibru intre cele 2 metode: am ales hranirea in cantitati echilibrate oferita de diversificarea clasica si diversitatea alimentelor din autodiversificare.

Ne-am inarmat cu oale, cratite, linguri, lingurite, furculite, blendere, borcane, borcanse, bavetele si am plecat la drum :))…la drum pana in bucatarie, normal :). Prima reteta: cartof dulce, morcov si dovlecel. A fost un succes – a mancat 3 lingurite. Da, am murdarit mai multe ustensile de gatit decat a mancat, insa ce mai conteaza? Urmariti-le fatucile cand le dati alimente noi. Sunt haioase, dragute sau de-a dreptul siderate de faptul ca nu au gustul si consistenta laptelui.

Matei a fost hranit cu formula de lapte praf integral de la 4 saptamani. Pana atunci am mers pe varianta mixta intre alaptat si lapte praf, pana cand lactatia a scazut foarte mult si celui mic nu ii era suficint laptele matern. A existat posibilitatea ca diversificarea sa fie inceputa si un pic mai devreme de 6 luni, insa Matei se hranea foarte bine cu lapte si am inceput sa ii ofer alimente solide la scurt timp dupa ce a implinit 6 luni.

Mai bine de o saptamana am cochetat cu diverse retete in care am pastrat totusi o baza din cartof dulce si morcov si o a treia leguma care se tot schimba: dovlecel, radacina de patrunjel, ceapa. Nici nu sa pus problema eliminarii mesei de lapte, ci a ramas masa de baza pana cand am inlocuit treptat masa de lapte cu pranzul solid. A durat aproape 4 saptamani acest proces, poate chiar si un pic mai mult pentru ca masa de lapte era in stransa legatura cu rutina de somn asa ca a fost nevoie sa decalam orele de masa astfel incat somnul sa fie acompaniat de laptic.

Programul nostru era cam asa:

  • Trezire in jur de ora 6 cand avea un biberon de lapte (da, mereu a fost matinal…prea matinal :)) )
  • 9.00 – lapte
  • 11-11.30 pranzul
  • 12 – lapte si somn si restul zilei era acoperit in totalitate de lapte, cu o pauza de 3 ore intre biberoane
6-Month-Old Feeding Schedule | Baby Earth

Dupa cum vedeti distanta intre pranz si lapte era destul de mica, odata pentru ca nu se satura cu masa de pranz, dar si pentru ca urma imediat somnul. Acum ca imi aduc aminte, a fost mai greu sa organizez programul de somn in functie de programul de mese insa trebuie doar sa va ascultati necesitatile copilului. Pentru mamicile care alapteaza la cerere, este important sa lasati o pauza intre alaptat si masa, suficient incat sa simta starea de foame pentru ca altfel masa solida va pierde mereu teren in detrimentul sanului si exista riscul ca cel mic sa accepte cantitati foarte mici de mancare sau chiar deloc.

Ca o scurta recapitulare, va las aici cateva indicatii scurte:

  • alegeti metoda de diversificare care vi se potriveste cel mai bine si care va ofera incredere mai multa
  • nu va speriati daca cel mic refuza alimentele solide si dati-i ragaz sa se obisnuiasca cu textura si gustul nou
  • nu renuntati de tot la acele alimente pe care cel mic le refuza intr-o prima faza
  • conturati un program de mese in care sa existe pauze intre alaptat/biberon si mesele solide – nu vrem sa aglomeram stomacul bebelusului si nici nu riscam sa refuze masa solida
  • fiti calme si relaxate dati gust mancarii si gustati de fiecare data inainte de a hrani copilul.

Pentru noi, inceputul diversificarii a fost unul cu emotii insa relaxat odata cu trecerea primelor zile. Imi pregateam retele pe macar 3-4 zile in avans pentru a putea face cumparaturi de alimente proaspete si pentru a nu intra in panica atunci cand se apropria ora mesei.

Va doresc un debun lin si frumos! Pofta buna, bebe!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: