Nutritionist in postura de viitoare mamica

Vine un moment in viata in care trecem de partea cealalta a baricadei si din specialist devii pacient, poate chiar propriul pacient – o adevarata provocare in care incerci sa aplici pe tine toate indicatiile nutritionale pe care de obicei le dadeai oamenilor care iti abordau serviciile.

Cam in aceeasi postura sunt eu acum – viitoare mamica, insarcinata in 6 luni, care pana acum a incercat sa aplice pe propria ei piele tot ceea ce indica pacientelor ei, viitoare mamici : alimentatie, miscare, recuperare ulterioara, indicatii alimentare pentru diversificare etc. Si uite ca dupa 6 luni…6 luni si jumatate daca stau bine si ma gandesc vin si impartasesc cu voi experienta de viitoare mamica din prisma unui nutritionist, cum a evoluat greutatea, ce am mancat si ce probleme am intampinat pana acum, urmand ca saptamanal sa abordam cate un subiect legat de aceasta perioada.

Facand o mica retrospectiva a lunilor care tocmai au trecut imi dau seama ca am fost norocoasa ca nu am avut parte de simptomele clasice de sarcina, cele care de obicei de seaca de puteri in primele saptamani. Nu am experimentat nicio stare de greata sau voma, apetit crescut sau altele, insa am avut o perioada de vreo 6 saptamani in care am dormit mai mult decat am dormit in viata mea si stare de hipotensiune care se lasa mereu cu o durere de cap destul de agresiva, dar care usor usor a cedat. Primele 4 luni aproape ca nu le-am simtit, nici din punct de vedere al apetitului nici ca crestere in greutate, asa ca la finalul primului trimestru ma situam la aceeasi greutate cu care intrasem in perioada de sarcina : 55 kilograme. Am aproape 2-3 ani de cand ma mentin la aceeasi greutate, cu fluctuatii foarte mici pe care le sesizam uneori la haine (pentru ca nu obisnuiam sa ma cantaresc mai deloc). Nici acum nu pot sa zic ca „fac exces de cantar” desi tentatia este mare mai ales ca am cantar peste tot : birou, sala, casa :)). Am avut un soc la primele 2 kilograme in plus, moment in care nu am mai „utilizat” cantarul aproape o luna, dar m-am obisnut cu ideea ca va exista o crestere constanta in greutate si ca trebuie doar tinuta din scurt si monitorizata cu atentie.

Din trimestrul 2 am simtit o nevoie mai acuta de a manca un pic mai mult, mai cu seama in prima parte a zilei, asa ca micul dejun a devenit mai consistent chiar si ca masa de pranz, fiind constituit adesea din branzeturi, oua, iaurt si ceva paine cu unt (un mic rasfat pe care il faceam odata la 2-3 zile : aproximativ 5-7g unt pe o felie de paine integrala). Ca si gustari, am fost fan citrice – clementinele au fost nelipsite, alaturi de portocale si pomelo. Le-am mancat integrale, foarte foarte rar sub forma de suc pentru ca mi se pareau mai satioase si faceam economie de calorii :). Merele au fost si inca sunt prietenele mele cu toate ca de 2-3 saptamani simt ca imi dau un disconfort abdominal major si prefer sa le inlocuiesc cu pomelo

hoa-qua-ba-bau-3-thang-dauMomentan, ca si program de mese merg pe o schema clasica de mic dejun, pranz, cina si 2 gustari – rar se intampla sa sar gustarile, iar micul dejun este lege :). Nici nu as putea sa plec din casa fara sa mananc ceva pentru ca as simti ca lesin de foame :)), plus ca nu ratez momentul de dimineata in care pot sa mananc linistita si ceva dulce.

Acum, la 26 saptamani, trec pragul psihologic de 59 kilograme si oficial am ajuns la 60 kilograme, practic la +5 kilograme. Le simt pe fiecare incheietura, tensiunea este  in continuare micam, cu un puls ridicat de peste 70 chiar si in repaus, iar scarile nu mai sunt deloc prietene cu mine :)).

Cam asta este o scurta poveste despre cum a evoluat sarcina pana acum, iar ca si concluzii trase pana acum ar fi urmatoarele : 

  • primul trimestru este momentul in care alimentatia trebuie sa fie suficient de echilibrata nutritional astfel incat cresterea in greutate sa fie de maxim 1 kilogram. Practic, in primul trimestru necesarul caloric nu se schimba major, asa ca mancatul haotic si la ore nepotrivite si nu isi are sensul.
  • al doilea trimestru inregistreaza o crestere calorica dat fiind si ritmul de dezvoltare al fatului, asa ca o suplimentare calorica este necesara insa alimentatia trebuie sa fie rationala si echilibrata ca portii, nutrieti, produse interzise, aport de apa etc. 
  • al treilea trimestru….loading :)) insa ca si indicatii ar fi urmatoarele : ne axam clar pe un aport caloric mai mare ca un al doilea trimestru, mese mai portinate, mai multe liniste si relaxare.

Voi dezvolta detalii alimentatia in fiecare trimestru de sarcina in articolele urmatoare asa ca va invit sa urmariti blogul si sa impartasti cu mine experientele voastre din sarcina.

26 saptamani

….vedem ce se intampla intre timp :))

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: