„Tu cat de des mananci pe zi?” – este cea mai frecventa intrebare pe care o adresez celor din jurul meu. Ne plangem ca ne este foame des sau ca nu se saturam la fiecare masa, insa stau si ma gandesc cati dintre noi se gandesc daca ceea ce am mancat este suficient raportandu-ne la toate activitatile din timpul zilei.
Raspunsul este de cele mai multe ori aprximativ la fel – o cafea dimineata, ceva rontaieli in timpul zilei si cina, acasa cu familia. Deci daca ar fi sa facem o medie a numarului de mese….rezultatul este o singura masa si ceva gustarele „nevinovate” in timpul zilei.
Pai si atunci….oare ar trebui sa ne punem problema daca este suficient cat mananc sau daca este mult din punct de vedere caloric si cantitativ? Problema apare atunci cand acea singura masa principala devine masa cea mai copioasa si este amplasata ca timp, in partea a doua a zilei, spre seara chiar.
Ora la care mancam si ordinea meselor este un aspect extraordinar de important in tot acest proces de echilibrare ponderala sau mentinere. Vedeti voi, atunci cand corectam obiceiurile zilnice ne ocupam de 2 aspecte – ratie calorica punctand inclusiv regulile de alimentatie corecta si programul de mese.
Sa va spun sa mancati la ore fixe? Ar fi o greseala majora, aspect pe care il voi dezvolta intr-un articol mai amplu in zilele urmatoare. Va spuns insa pe scurt, ca este necesar sa faceti un exercitiu de memorie si sa va ganditi daca toate zilele se desfasoara dupa un tipar bine stabilit sau mereu apar lucruri neprevazute???? La mine de exemplu, nicio zi nu seamana cu alta, iar mancatul la ore fixe nu ar merge sub nicio forma.
Dar revenind la numarul de mese dintr-o zi – desi am putea aduce in discutie regulile generale de nutritie prin care se recomanda ca intr-o zi sa avem 3 mese principale si 2 gustari, acest lucru nu poate fi pus in aplicare la toata lumea pentru ca nu toti suntem la fel, asa ca va las cateva informatii dupa care sa va bazati stabilirea numarului de mese de pe intreaga zi :
- La ce ora ma trezesc dimineata? Daca lucrezi la birou de exemplu, vei sti ca 5 zile pe saptamana vei manca aproximativ la aceeasi ora, insa daca ai un program mai „libertin”, tine cont de ora la care te trezesti si seteaza-ti micul dejun cam la 15-20 minute dupe trezire.
- Pauza intre mese (ideal vorbind) este de maxim 3 ore asa ca urmatoare ta masa ar trebui sa fie amplasata astfel incat sa nu depasesti cele 3 ore. Aici vorbim si despre gustari!
- Ai o pauza de pranz prestabilita si este amplasat destul de devreme? 12 de exemplu? Atunci este foarte posibil sa fii nevoit sa renunti la gustarea dintre mic dejun si pranz pentru a nu aglomera foarte mult mesele intr-un interval de timp scurt.
- Cand luam cina? Aici discutia este lunga pentru ca ne confruntam cu discutiile generale in care se recomanda sa nu mai mancam dupa ora 18…..insa daca eu dorm de obicei la ora 23-24, cu siguranta pe la ora 21 mi se va face foame. Solutia este sa ne organizam cina cu 2 ore inainte de somn astfel incat sa prevenim aparitia foamei nocturne :))
Practic, asa cum ne personalizam alimentatia in functie de preferintele alimentare si necesitatile nutritionale, asa trebuie sa ne personalizam si programul de mese dupa regulile expuse mai sus. Nu exista reguli universal valabile atunci cand vorbim despre alimentatie – exista reguli pe care ni le insusim si pe care le punem in aplicare dupa ritmul nostru cotidian.
Te confrunti cu lipsa timpului? Atunci gandestete ca atunci cand iti rezervi 10 minute sa fumezi o tigara, ai putea sa iti rezervi 10 minute sa „gusti” ceva.
Lasă un răspuns