Sport in timpul sarcinii?

Facem sau nu facem miscare in timpul sarcinii? Este intrebarea pe care multe gravidute mi-o adreseaza atunci cand raman insarcinate. Este o intrebare pe care in urma cu 1-2 ani nu o primeam pentru ca intotdeauna se credea ca sarcina vine la pachet cu o multitudine de restrictii in ceea ce priveste activitatea fizica. Insa se observa o tendinta majora in ceea ce priveste dorinta gravidutelor de a face miscare pe perioada sarcinii, lucru care nu poate decat sa ma bucure si sa ma indemne sa ofer cat mai multe informatii despre acest subiect.

Sarcina, ca stare noua in viata unei femei vine cu o serie de schimbari fizice, psihice si emotionale care isi pun amprenta serios asupra existentei acesteia. De aceea, este necesar sa ne informam corespunzator despre cum sa gestionam toate aceste schimbari astfel incat cele 9 luni sa nu ne schimbe radical obiceiurile noastre de zi cu zi.

Miscarea pe cele 3 trimestre de sarcina

Trimestrul 1 de sarcina este unul de acomodare cu noile stari mai ales cu starile de rau care pot sau nu aparea. Este defintoriu pentru evolutia sarcinii astfel incat tendinta majora este de a intrerupe orice activitate sportiva. Daca facem sau nu miscare in primul trimestru de sarcina ne va indica medicul care ne supravegheaza in functie de analize, de ecografii si starea gravidei. Daca suferi de greturi, ameteli si stare generala de oboseala accentuata, atunci cel mai bine este sa iti conservi energia si sa nu te obosesti la antrenamente, plus ca exista riscul de accidentare.

ID:68073196

Insa daca te numeri printre norocoasele care au stari de rau sporadice sau deloc, iar analizele tale nu indica factori modificati, atunci poti sa continui sau sa incepi un program de miscare. Ce antrenamente recomandam?

  • pilates – este un antrenament excelent de relaxare, intindere musculara si respiratie
  • aerobic – poti alege o clasa de aerobic, care nu implica neaparat utilizarea unui stepper pentru a evita orice posibilitate de accidentare
  • jogging – alergarea usoara, in aer liber iti va oferi posibilitatea de a-ti pastra tonusul, de a creste rezistenta la efort si de a te relaxa in natura. Alege un loc cu vegetatie multa pentru a te bucura de un aer curat 🙂

Trimestrul 2 de sarcina – este momentul in care deja prinzi forme de graviduta, in care cel mic se dezvolta repede, necesarele nutritionale cresc iar posibilitatea de a face miscare se limiteaza. Indicat este sa ne raportam capacitatea de a face miscare atat la evolutia sarcinii – daca toate datele sunt pozitive atunci vom alege tipul de miscare in concordanta cu rezistenta noastra la efort. Daca si in primul trimestru ai ales un program de activitate sportiva, atunci poti sa il continui si in trimestrul 2, poate la o intensitate mai mica. Daca alegi sa incepi miscarea din luna 5-6 de sarcina, sfatul meu este sa iti indrepti atentia catre grupele de antrenamente special dedicate gravidelor pentru ca acolo vei avea parte de o atentie sporita din partea antrenorilor si toate miscarile vor fi controlate si adaptate evolutiei sarcinii.

© 2019 Fotograf Irina Mocanu

In trimestrul 3 de sarcina, miscarea devine mai grea pentru ca deja in burtica ta ai un bebe maricel, care devine activ, creste intr-un ritm accelerat si te va solicita la maxim din punct de vedere fizic. Odata cu debutul saptamanii 30-32 saptamani, te sfatuiesc sa iti limitezi miscarea la strictul necesar si sa e odihnesti pe cat de mult se poate. Este important sa nu intrerupi activitatea fizica brusc, ci sa te bucuri de plimbari in aer liber, in liniste si relaxare. Pregateste-te de miscarea de dupa nastere pentru ca vei avea nevoie….cu siguranta 🙂

Ce avantaje aduce miscarea pe timpul sarcinii?

  • regleaza tensiunea arteriala
  • mareste rezistenta la efort
  • controleaza cresterea in greutate
  • reduce durerile musculare – mai ales cele de spate si membre inferioare
  • relaxeaza si ridica tonusul fizic si emotional

Bucura-te de perioada sarcinii si trateaz-o cu relaxare si acceptare. Nu vei putea face singura toate lucrurile cu care esti obisnuita, insa iti vei putea continua rutina ta zilnica macar in primele 6-7 luni. Trateaza sarcina ca o stare normala in viata unei femei, ca o schimbare normala si nu te lasa prada sentimentelor de genul „mananc pentru 2”, „sunt insarcinata, nu pot sa fac miscare”. Am depasit aceasta etapa acum cativa ani – sunteti femei educate, informate iar starea de sanatate trebuie sa primeze in orice etapa a vietii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: