Produsul ales astazi mi-a dat ceva batai de cap in trecut cand nu intelegeam cum as putea sa folosesc drept indulcitor o planta pe care adesea o foloseam in ciorbe sau salate. Misterul l-am elucidat repede cand am descoperit ca de fapt sunt 2 lucruri diferite pe care vi le voi prezenta pe rand pentru a vedea beneficiile fiecarui tip de stevie.
Pentru inceput voi vorbi despre stevia care o folosim in ciorbe si in salate. Este vorba de stevia pe care o gasim in piete, se vinde la legatura si care se adauga in preparate. Fiind si aceasta o planta verde, cu siguranta are si ea beneficiile ei printre care amintesc:
- este un diuretic excelent
- ajuta digestia, trateaza o gama larga de afectiuni digestive (indigestia, flatulenta), are efect laxativ
- combate oboseala psihica si fizica, previne astenia datorita continutului de vitamine (C,K) si minerale (potasiu, magneiu, calciu, fier,zinc).
Stevia ca si indulcitor, face referire la o alta planta : Stevia Rebaudiana, originara din America de Sud, din frunzele careia se extrage un indulcitor natural (steviozidul) care are o putere de indulcire de >300 ori mai mare decat zaharul. Steviozidul nu are calorii , scade glicemia si tensiunea arteriala.
Se gaseste in plafar sub forma de pulbere sau lichida. Comparand stevia cu zaharul pot sa va spun ca o lingurita de stevie este echivalentul a 5 lingurite de zahar, iar o lingurita de zahar = 1/4 lingurita de stevie.
Acesta este o varianta sanatoasa pentru a inlocui zaharul din comert, insa va dura putin pana va obisnuiti cu gustul care este putin diferit.
Lasă un răspuns