Alimentatia femeii insarcinate

ALIMENTATIAPerioada sarcinii este o perioada dificila pentru multe dintre viitoarele mame pentru ca exista mereu o presiune legata de modul in care se alimenteaza in cele 9 luni. Spun ca este dificila pentru ca am intalnit cazuri extreme, fie de ingrasare in care viitoarea mama a luat in greutate peste 30 kilograme, fie mame care au acordat o atentie deosebita alimentatiei in perioada sarcinii, iar dupa sarcina au pierdut controlul si s-au ingrasat foarte tare.

Intrebarea cea mai frecventa este „ma alimentez suficient ?”. Este normal sa te intebi mereu daca ceea ce mananci este de calitate, in cantitati rezonabile si suficient cat sa asiguri o crestere corecta celui mic. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa mananci cat pentru 2 adulti!

Imagine similară

Fiecarui trimestru de sarcina ii corespunde un aport caloric, conform cu perioada de crestere a celui mic, astfel incat in trimestrul III, cand dezvoltarea fatului este cea mai rapida, viitoarea mama va avea un aport caloric mult mai ridicat decat in restul timpului.

 

Care sunt regulile pe care trebuie sa le urmeze o viitoare mamica?

  1. Sa pastreze un numar echilibrat de mese si sa nu sara niciodata micul dejun
  2. Sa nu se lase condusa de asa spusele „pofte” care nu fac decat sa aduca excese calorice in alimentatie. Prin intermediul poftelor corpul cere o serie de nutrienti de care are nevoie, asa ca nu va lasati duse in eroare. Pofta de o ciocolata intreaga nu este o pofta normala, ci deriva din anumite necesitati : foame fizica sau foame emotionala!
  3. Nu manca pentru 2! Mananca echilibrat, in portii usor marite fata de portiile cu care erai obisnuita
  4. Asigura-te ca ai un aport considerabil de legume si fructe. Poate parea un cliseu pentru ca toata lumea recomanda acest lucru, insa este extrem de important sa le incluzi in alimentatia ta, mai ales pentru aportul de vitamine, minerale, fibre.
  5. Hidrateaza-te corespunzator!
  6. NU renunta la activitatea fizica (asta daca nu ai interdictii din partea medicului).  Miscarea trebuie sa faca parte din viata ta pentru ca asa vei reusi sa pastrezi un ritm echilibrat de crestere in greutate, vei fi mult mai mobila, vei preveni durerile de spate si te vei bucura de  un moment de relaxare 🙂
  7. Daca iti permiti, iti recomand procedurile de intretinere corporala – vei avea o piele tonifiata, hidratata, vei preveni aparitia vergeturilor si a celulitei.

Imagine similară

Ce insemna monitorizarea nutritionala in sarcina? 

Acum ai posibilitatea ca sarcina sa iti fie monitorizata din punct de vedere nutritional, tocmai ca periodic sa ne asiguram ca ai o crestere in greutate echilibrata si totodata te alimentezi corespunzator pentru a evita unele carente alimentare.

Rolul nutritionistului in acest caz este de a te ghida in fiecare etapa de sarcina sa alegi alimentele cele mai potrivite, sa iti asiguri un aport caloric conform trimestrului de sarcina sau sa iti recomande ce tip de activitate fizica sa faci.

Daca ai nevoie de ajutor, eu iti pot fi alaturi. Ma poti contacta direct prin intermediul acestui formular!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: