Buna dimineata 🙂 se pare ca 1 mai mi-a ocupat putin timp si nu am apucat sa va scriu continuarea articolului despre farfuria sanatoasa. Asa ca, sa vedem despre ce este vorba:
De fapt conceptul de farfurie sanatoasa a plecat de la piramida alimentara, si este menita sa ne usureze noua munca atunci cand vine vorba despre proportiile de macronutrienti pe care trebuie sa ii asiguram la o masa.
Cam asa arata piramida alimentara transformata intr-o farfurie.
Ideea principala a acestei farfurii este de a folosi la o masa surse de proteine, legume de toate tipurile, cereale (in cazul nostru o paine de buna calitate) si fructe.
Revenind la piramida alimenatara, acesata este o exprimare graficac a standardelor nutritionale si a tipurilor de alimente ce trebuie consumate zilnic pentru a mentine starea de sanatate si pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentatie.
Fiecare grupa de alimente este etalata vizual si este reprezentat numarul de portii ce trebuie consumat intr-o zi. Piramida recomanda cerealele, legumele si fructele ca fundament al alimentatiei si al sanatatii. Aceste alimente stau la baza dietelor sanatoase, avand un continut scazut in grasimi saturate, colesterol, zahar si sodiu. Ele trebuie acompaniate de alimente bogate in proteine(lapte, branza, carne si produse din carne).
Varful piramidei este reprezentat de grasimi si produse zaharoase. Aceasta portiune nu are indicat numarul de portii, ci doar mentiunea de a fi consumate in cantitati mici.
Alaturi de recomandarile dietetice, activitatea fizica efectuata zilnic aduce un real beneficiu. Este demeonstrat faptul ca activitatea fizica regulata scade riscul unor boli cronice precum : hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, cardiopatia ischemica, diabetul zahart de tip 2, cancerul de colon si osteoporoza.
Lasă un răspuns