Legatura dintre alimentele pe care le mancam si digestia noastra este una extrem de importanta. Toate alimentele care ajung la nivel digestiv indeplinesc cate un rol . Fiecare produs are o serie de calitati nutritionale care ne influenteaza digestia intr-un mod negativ sau pozitiv.
Rolul alimentelor este acela de a ne hrani, de a ne furniza nutritienti de calitate, vitamine, minerale, de a ne oferi energie si de a ne mentine sanatosi.
Si totusi, alimentatia este cea care ne creeaza de cele mai multe ori probleme digestive. De ce? Pentru ca suntem neatenti la ce mancam, pentru ca nu respectam niste intervale orare corespunzatoare intre mese, pentru ca facem cele mai dubioase combinatii alimentare si multe multe „nereguli” alimentare.
Care sunt cele mai frecvente probleme digestive? Balonarea si tranzitul ingreunat = constipatia. Sunt mai multe patologii in sfera digestiva, insa acestea doua sut cel mai usor de corectat prn alimentatie.
Balonarea = flatulenta, este un simptom foarte des intalnit si este cauzat de cele mai multe de ori de mese voluminoase, de combinatii alimentare gresite si pauze alimentare indelungate.
Constipatia este o problema digestiva care degenereaza rapid atunci cand nu este tratata. Spre deosebire de flatulenta, aceasta se manifesta mai agresiv si poate duce la boli digestive mult mai grave. Cauzele celor doua pot fi comune si de obicei cand se incepe tratarea lor, acestea se amelioreaza sau chiar se trateaza impreuna.
Factori care duc la aparitia balonarii si tranzitului intestinal lent:
- aport redus de fibre – fibrele sunt cele care ne ajuta digestia, iar sursele cele mai eficiete vin din produse integrale (painea integrala, cerealele integrale), dar si din legume, fructe, seminte.
- combinatii alimentare gresite – care ingreuneaza digestia si cresc timpul de eliminare a rezidurilor
- lipsa apei – apa este elementul vital! Apa va ajuta reglarea digestiei.
- pauze alimentare lungi intre mese – mesele copioase vor fi intotdeauna un factor care cauzeaza balonarea si incetinirea digestiei pentru ca tendinta principala va fi aceea de a manca mult, repede si haotic
Cum tratam balonarea si constipatia?
Tratamentul celor doua poate urma atat o parte medicamentoasa, cat si una nutritionala. Din punct de vedere nutritional, este important sa urmarim cateva aspecte legate de alimentatia noastra :
- cate mese avem intr-o zi?
- care sunt alimentele care ne provoaca balonarea?
- cata apa consumam intr-o zi?
- cat zahar consumam intr-o zi?
Urmarind acesti factori, vom sti ce trebuie sa imbunatatim, ce sa excludem si ce sa introducem. Alimente care mentin digestia in cote normale:
- alimente bogate in fibre – cereale, fructe si legume. Pentru o digestie normala, putem face combinatii de iaurt cu cereale.
Cresterea consumului de fructe si legume – daca stii ca alimentatia ta este deficitara in aceasta categorie, este important sa iti imbunatatesti acest aspectsemintele de in – regleaza tranzitul intestinal, insa pentru un efect sporit, puteti utiliza faina de in.
- mariti aportul de lactate – iaurtul va reface flora intestinala si va potenta digestia
- consumati ceaiuri care ajuta digestia : ceaiul de ghimbir, sunatoare, ceaiul verde sau de chimen.
Hidratati-va corespunzator!
Utilizati apa cu miere si zeama de lamaie pentru pastrarea unei digestii normale.
Lasă un răspuns