In postarea trecuta, am spus ca voi vorbi despre alimentatia copiilor. Bineinteles ca este imposibil sa acopar acest subiect atat de complex intr-o singura postare, insa voi incerca sa va aduc in vedere cele mai importante aspecte legate de nutritia copiilor.
Copii necesita o atentie deosebita atunci cand vine vorba despre alimentatie. Amintesc aici beneficiile imense aduse de alimentatia la san, care practic creeaza baza imunologica a organismului si il ajuta sa se dezvolte normal, diversificarea care trebuie facuta cu o deosebita atentie, si momentul in care copilul reuseste sa se alimenteze singur si incepe sa aiba propriile preferinte alimentare → toate aceste aspecte au rolul de a crea obiceiuri alimentare care vor influenta direct starea de sanatate a viitorului adult.
Parintii au rolul decisiv in acest context deoarece ei sunt cei care formeaza obiceiurile alimentare ale copiilor. Acestia vor consuma alimentele impuse de parinti, precum si ceea ce vad la ei. Daca parintii/familia mananca dezordonat, dezechilibrat este clar ca aceste obiceiuri vor fi preluate de copil.
Rolul cel mai important al parintilor in ceea ce priveste nutritia copiilor este de departe, cel mai important. De aceea, pentru a creste un copil sanatos, fara probleme de greutate sau patologii care insotesc un dezechilibru ponderal, este important sa urmarim urmatoarele aspecte:
- alimentatia la san
- diversificare corecta
- introducerea in alimentatie a fructelor si legumelor – UN COPIL CARE ESTE INVATAT SA CONSUME FRUCTE SI LEGUME DE LA VARSTE FRAGEDE, NU LE VA REFUZA IN VIITOR
- introducerea cat mai tarzie in alimentatie a dulciurilor din comert
- interzicera consumului de bauturi carbogazoase si inlocuirea lor cu sucuri naturale, din fructe proaspete
- consumul de alimente gatite in casa
- introducerea lactatelor in dieta copiilor : lapte, iaurt, branza – !!!ATENTIE la iaurtul cu fructe din comert!!! este un iaurt cu adaus de zahar, aditivi, conservanti si fructe in proportie infima. Puteti prepara singuri acasa iaurt cu fructe 🙂
- numarul meselor sa fie constant
- orarul de masa sa fie regulat
- ATENTIE la marimea portiilor
- mesele in oras – mare atentie la ce alegeti si tineti cont ca un copil are o capacitate digestiva mai redusa decat un adult
- fast-food-ul trebuie evitat si nu trebuie oferit dret recompensa
- gustarie la scoala trebuie alese de parinti, nu cumparate de copii
- indemati-va copii sa faca SPORT! – activitatea fizica ajuta la bunza dezvoltare a copilului.
Acestea sunt sfaturi de baza care ar trebui avute in vedere in nutritia copilului. Fiecare varsta a copilariei are caracteristile ei alimentare, asa ca in postarile viitoare voi vorbi despre fiecare categorie de varsta.
Lasă un răspuns